Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBASINDAN HABERLERGDO'lu ürün yönetmeliğinde yeni düzenleme

GDO’lu ürün yönetmeliğinde yeni düzenleme

Bakanlık’tan vatandaşın sağlığıylailgili kritik karar

29May 2014 10:54 Samanyolu Haber

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda ürünlerinde yüzde 0.9ve altında GDO bulunan gıdaların üretim ve satışına izin verilmesinin yolunu açtı.

 Gıda, Tarım veHayvancılık Bakanlığı’nın bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile,Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik’teyapılan değişiklik ile, “Analiz sonucunda üründe yüzde 0.9 ve altında GDOtespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir”fıkrası eklendi.

 Değişiklik ile eklenenbir başka fıkrada da, “GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespitedilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumundaürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir” denilerek, içeriğine yüzde0.9 ve altında GDO bulunan gıda ürünlerinin üretim ve satışına izin verilmiş oldu.

 Yönetmeliğe ayrıca,”GDO Bulaşanı” tanımı da şöyle yapıldı:

 “Genetikmodifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincilüretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma,ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevreselfaktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarakbulaşan GDO’ lar.”

 DHA

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER