Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaBASINDAN HABERLER6 bin zeytin ağacı için 10 yıl gerekiyor

6 bin zeytin ağacı için 10 yıl gerekiyor

6bin zeytin ağacı için 10 yıl gerekiyor

Soma’nın Yırca köyünde kesilen 6 bin zeytinağacının yerine yeni fidanlar dikildi. Ancak yeni fidanların aynı seviyeyegelmesi için en az 10 yıl süre gerekiyor

12.11.2014 10:03

İZMİR – ZeytindostuDerneği Başkanı Abidin Tatlı, Manisa’nın Soma ilçesi Yırca Mahallesi’ndekesilen zeytin ağaçlarının ortalama 30 ile 50 yaş aralığında olduğunu, dikilenfidanların aynı seviyeye gelebilmesi için 10 yıldan fazla sürenin geçmesigerektiğini bildirdi.

Dernekten yapılanaçıklamada, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Yırca Mahallesi’ndeincelemelerde bulundu, muhtar Mustafa Akın, köylüler ve çevrecilerlegörüştü.

Zeytincilik sektörüneyönelik endişe verici girişimlerin son dönemde arttığını savunan Tatlı,sektörün bu tür girişimleri kaldıramayacağını belirtti.

Zeytin ve zeytinyağısektörü olarak, sektörün ana unsuru olan ağaçları korumak adına buradaolduklarını ifade eden Tatlı, ağaçların katledilmesini hiçbir şekilde kabuletmediklerini kaydetti.

Tatlı, şunları ifadeetti:

“Zeytin ağacı,şansız bir şekilde turizme, imara, termik santrale boyun eğmektedir. Santraliyapmak isteyenler enerjide dar boğaza girilmemesi için santral yaptıklarınıiddia etmektedirler. Ülkemizi enerji dar boğazına sokmamak adına zeytinağaçları kesileceğine, insanlar Soma’da, Ermenek’te, Zonguldak’ta madenlerdeöleceklerine enerji tasarrufu kampanyaları yapılmalıdır. Bugün yeni ölümlerolmasın diye madenlere gidenler, bugün yeni ağaçlar kesilmesin diye Soma’yagelenler bu tasarruf hareketlerine gönülden destek vereceklerdir. İnsanlarınenerjilerini doğru kanalize etmeliyiz.”

Zeytin ağacınınbüyüyüp gelişmesinin 6 ila 10 yılı bulduğunu, bu ağacın diğer meyvelerde olduğugibi 5-10 yıl ürün vermediğini bildiren Tatlı, “Burada 30 ila 50 yaşaralığında ağaçlar mevcut. Buraya fidan dikildi, fakat bunların ikame olmasıiçin 10 yıldan fazla süre geçmesi gerekiyor. Burası kamulaşmış bir alan. Oağaçların da orada çok fazla yaşayabileceğini sanmıyorum. Bölge halkı olarakbizler de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tabi bunlar büyük kayıplar. Bukayıpların artmasından endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS