Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaBASINDAN HABERLERUrla’da yapılacak Rüzgar santrali için yüzlerce ağaç kesilecek

Urla’da yapılacak Rüzgar santrali için yüzlerce ağaç kesilecek

Urla’da yapılacak Rüzgar santrali için yüzlerce ağaçkesilecek

Urla’nın Ovacık köyünde Danıştay’ayürütmenin durdurulması için başvuran ve sonucu bekleyen köylüler, dev RESparçalarının TIR’larla taşınması için yol kenarında 300, santralin kurulacağıyere kadar yeni yol açılması için de bin’e yakın ağacın kesilmek üzereişaretlendiğini belirtip mücadele edeceklerini söyledi.

Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki Yırcalıköylülerinin, termik santral kurulacak olan arazilerindeki 6 bin zeytinağacının iş makineleriyle sökülmesine rağmen verdikleri mücadele, doğalarınıkorumak isteyen başka köylüler için de örnek oldu. İzmir’in Urla İlçesi’nebağlı Ovacık Köyü sakinleri de, köy sınırındaki ormanlık alana yapılacak olanRES için, hukuk mücadelesi başlattı. Köylüler, RES inşaatının durdurulmasıiçin, Danıştay’a yürütmenin durdurulması amacıyla başvurdu. Köylüler, bubaşvurularının sonucunu beklerken, ortaya çıkan gelişme kendilerini şoke etti.

TÜRBİNLER İÇİN AĞAÇLARKESİLECEK

RES yapacak firma, bölgedeki çalışmalarınıhızlandırdı. Firma, köylülerin Mersin Boğazı olarak adlandırdıkları bölgedekitürbinleri kurmak için bölgeye ekiplerini gönderdi. RES türbinlerinin gövde vekanatlarının TIR’larla taşınabilmesi için ilk olarak orman yolu üzerindeki300’den fazla çam ağacının kesilmesine karar verildi. Ardından, bununla dayetinilmeyip, türbin kurulacak alana kadar ormanın ortasından en az 6 metregenişliğinde, yeni bir yol açılması için de yine çalışma başlatıldı, kesilecekağaçlar işaretlendi. Yüz yaşına yaklaşmış olan bine yakın çam ağacının kesiminede önümüzdeki günlerde başlanacağı öne sürüldü.

’ORMANLARIMIZI BİZEBIRAKSINLAR’

Köylüler adına mücadeleyi sürdüren OvacıkMuhtarı Veysel Erköse, yeni Yırcalar yaşanmaması için çabaladıklarını söyledi.Mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini vurgulayan Erköse

“Bizim burasının doğal güzellikte ormanlarıvar. Bir çam ağacı hemen yetişmez. Yüz yıllık ağaçlar var. Biz köylüler,ağaçlar zarar görmesin diye çok çaba gösterdik. Ama şimdi birileri geldi ve ogüzelim ağaçları para için kesip atacaklar. Buradaki ağaçlar kesilecek, ormanınortasından yeni yol açılacak. Bu vicdana sığar mı? Burası turizm alanı, öylekalsın. Sadece yürüyüş sporlarının yapıldığı alan olsun. Ama bu ağaçlar kurbangitmesin. RES’ler için başka boş alanlar mı yok? Gidip oralara, insanlarırahatsız etmeyen yerlere yapsınlar. Biz bu işin sonuna kadar takipçisiolacağız. Ormanlarımızı bize bıraksınlar” dedi.

Etkin Haber Ajansı /08 Aralık 2014 16:30

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS