Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaBASINDAN HABERLEREn Pahalı Sütü İçen Üçüncü Ülkeyiz

En Pahalı Sütü İçen Üçüncü Ülkeyiz

En Pahalı Sütü İçen ÜçüncüÜlkeyiz

İzmir’de, süt sektörünün geleceği, Süt veSüt Ürünleri Sanayisinde İzmir’in Rolü ve Bilinçli Süt Tüketimi adı altındaYaşar Üniversitesi’nde düzenlenen panelle masaya yatırıldı.

 

İzmir’de, süt sektörünün geleceği, Süt ve Süt ÜrünleriSanayisinde İzmir’in Rolü ve Bilinçli Süt Tüketimi adı altında YaşarÜniversitesi’nde düzenlenen panelle masaya yatırıldı.

Yaşar ÜniversitesiMeslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Programı’nın ev sahipliğindegerçekleştirilen panelde, son 10 yılda süt üretiminde yüzde 70 oranında artışhızı yaşayan Türkiye’yi tehdit eden Avrupa Birliği pazarına dikkat çekildi.Panelin açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İlMüdürlüğü’nden Yusuf Güçer, İzmir’in süt üretiminde dünyada 9’uncu sırada yeraldığını belirterek “Dünyada 2013 yılında 780 milyon ton süt üretildi.Bunun 18,2 milyon tonu Türkiye’de üretildi. İzmir ise 1.4 milyon ton sütüretimiyle Türkiye’de 1. sırada” dedi.

“YENİPAZARLARA İHTİYAÇ DUYACAĞIZ”

Türkiye’de, hatalıbeslenmeden dolayı 15 milyar dolarlık sağlık harcaması yapıldığının altınıçizen Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. HarunUysal da, Avrupa Birliği’nin 2015 yılında sütteki kotaları kaldıracağınıhatırlattı. Kotaların artırılmasıyla Türkiye’nin süt ihracatındaki pazarpayının azalacağını ileri süren Uysal, “AB, 2015 yılında sütteki kotalarıkaldırıyor. Bu, AB’nin daha fazla süt üreteceği aynı zamanda daha fazla ihracatgerçekleştireceği anlamına geliyor. Aynı zamanda biliyoruz ki, dünyada yenidengeler oluşuyor. Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Belarusarasındaki Avrasya Birliği ya da Rusya-Çin anlaşması gibi. Bu ilişkilerTürkiye’deki ticareti olumsuz etkileyecek. Bu nedenle Türkiye olarak yenipazarlara gereksinim duyacağız. Ekonomi özellikle Asya’ya kayıyor. Rusya veOrta Asya pazarı gıda ve süt ihracatı için oldukça önemli bir hal aldı. Ayrıca,Türkiye, en çok gıda ithal eden Rusya, Çin, Japonya’dan oluşan 170 milyardolarlık pazarın içinde yer almıyor. Bu da önemli bir kayıp” dedi.

“SÜTFİYATINDA EN PAHALI ÜÇÜNCÜ ÜLKEYİZ”

Türkiye’nin sütfiyatlarındaki pahalılığına dikkat çeken Gür Süt Yönetim Kurulu Başkanı KosatGürler, “Acı bir gerçek var ki süt fiyatında dünyada en pahalı 3’üncüülkeyiz. Artık üretici-sanayici kavgası bitmeli. Üretici birliklerinin biraraya gelememesi sektörü tıkıyor. Birlik olup tek ses verilmeli” diyekonuştu.

“DOĞRUKOOPERATİFÇİLİKLE BAŞARDIK”

Başarıyı doğrukooperatifçiliğe borçlu olduklarını söyleyen Tire Süt Yönetim Kurulu BaşkanıMahmut Eskiyörük de, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Tire SütKooperatifi’ni Örnek Kırsal Kalkınma Modeli seçti. Tire Süt Kooperatifi’ninvarlığı ile Tire’de süt üretimi artışı, Türkiye ortalamasından 6 kat fazlaolmuştur. Türkiye’de süt artış oranı son 10 yılda yüzde 70 oranında, Tire’deson 10 yılda yüzde 440 oranında artışla gerçekleşti. Türkiye, doğrukooperatifçilik modeliyle tarımda ithalat oranlarını azaltabilir. Tarımdaki buithalat rakamları Türkiye’ye yakışmıyor” dedi.

“SOKAKTATÜKETİLEN SÜTE DİKKAT”

Sokak sütütüketimi konusunda uyarılarda bulunan Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Sütİşletme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurcan Koca, “Dahaucuz olduğu için tercih edilen sokak sütü, tüketicileri aslında pek çok sağlıkproblemi ile baş başa bırakabiliyor. Bunların başında hastalık yapıcımikroorganizmalar ve toksinlerin neden olduğu rahatsızlıklar bulunuyor.Özellikle sıcak mevsimlerde süte koruyucu madde katılması önemli bir sorun.Ayrıca, sütte antibiyotik varsa kişilerde alerjik reaksiyon görülebiliyor. Öteyandan sokak sütlerinde sıklıkla görülen su ve nişasta ilavesi haksız kazancaneden oluyor” diye konuştu. – İZMİR

Haber Yayın Tarihi :09.01.2015 15:11

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS