Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaBURSA ŞUBEBURSA ŞUBE BASIN AÇIKLAMASI

BURSA ŞUBE BASIN AÇIKLAMASI

Bilim insanları topluma sorumludurlar

Tarım Orkam Sen, Sağlık Bakanlığı’nca gizlenen ‘Konserojen gıda ve çevre kirliliği’ konulu araştırmanın sonucunu kamuoyu ile paylaşan ve hakkında dava açılan Gıda Mühendisi Bülent Şık’a destek verdi.

Bilim insanı Bülent Şık’ın  araştırmayı açıkladığı gerekçesiyle 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığını ve duruşmanın 7 Şubat İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde duruşması olduğunu ifade eden  Tarım Orkam Sen Bursa Şube yöneticisi Hamza Yaşar Akın, 8-10milyon insanın yaşam alanını kapsayan bu araştırmanın vahim sonuçlarının 2016 yılından beri Sağlık Bakanlığı’nın sağlık ve beslenme hakkı  konusunda sorumlu ve yetkili olan kamu kurumlarıyla dahi paylaşılmadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın Şık hakkında şikayet üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca iddianame düzenlediğini vurgulayan  kaydeden Akın şunları söyledi:

“Bizler bu hikayeye hiç de yabancı değiliz. 2005 yılında Dilovası bölgesinde kanser olguları ve çevre kirliliği üzerine yaptığı çalışmam bulgularını kamuoyuyla paylaşan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, YÖK, çalıştığı Kocaeli Üniversitesi ve çalışma sahasında bulunan belediyeler tarafından şikayet, soruşturma ve mahkeme süreçleriyle karşı karşıya bırakılmıştı. Bilim insanı olmak; durup bakmak, nereye bakacağını bilmek, gören gözlere sahip olmak ve zamanında müdahale etme sorumluluğunu taşımak demektir. Akademik çevrenin tüm üyeleri devletten ya da herhangi bir başka kaynaktan gelebilecek müdahale ve askı endişesini taşımandan işlevlerini yerine getirme ve araştırma sonuçlarını başkalına özgürce iletme ve sansürsüz yayımlama hakkına sahiptir.

Bilim insanları içinde yaşadıkları topluma karşı sorumludurlar, kamu yararına çalışırlar, çalışmalıdırlar. Bu sorumluluğun başında da araştırma sonuçlarının toplumla paylaşılması gelmektedir. Halk sağlığının nasıl bir tehdit  altında olduğunu gösteren bu araştırmanın sonuçlarını duyurmak da bilim insanın sorumluluğudur.

Bülent Şık değil, halkın haber alma hakkını engelleyen, sağlıklı gıdaya ulaşma ve yaşam hakkını hiçe sayan tüm özel ve kamu kurumlarının sorumluları yargılanmalıdır.

Sendikamız Tarım Orkam Sen bu süreçte Bülent Şık’ın yanında olduğunu belirtir, 7 Şubat’ta İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek olan duruşmaya dayanışmak üzere tüm duyarlı kesimleri davet ediyoruz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER