Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaDİYARBAKIR ŞUBEDİYARBAKIR ŞUBE BASIN AÇIKLAMASI

DİYARBAKIR ŞUBE BASIN AÇIKLAMASI

AKP iktidarı kendisine muhalefet eden herkesi susturmaya çalışıyor. Son yıllarda bunu en fazla da yargı eliyle yürüttüğü keyfi gözaltı, tutuklama ve kamu görevinden ihraçlarla gerçekleştiriyor. Somut delillere dayanmayan uydurulmuş suç gerekçeleriyle STK ve Sendika yöneticilerinin çalışmaları engellenmeye çalışılıyor. Bu baskı ve yıldırma politikalarının bir örneği de Tarım ve Ormancılık alanında çalışan kamu görevlilerin hakları için mücadele yürüten sendikamız TARIM-ORKAM-SEN de yaşanmıştır.

31.10.2020 tarihinde gece saat 4.00 civarında evi basılarak eşi ile birlikte gözaltına alınan Tarım ORKAM-SEN Diyarbakır Şube Başkanımız Nasır DEMİRKIRAN keyfi bir şekilde gözaltına alınmıştır. 

Gizlilik kararı bulunan dosyada Avukatlarımızdan aldığımız bilgiye göre Başkanımız Nasır DEMİRKIRAN ve Eşine yöneltilen suçlama Balıkesir cezaevinde daha önce tutuklu bulunan üniversiteden yakın arkadaşının hesabına para yatırma olarak gösterilmektedir. Sendika başkanımızın çok yakın bir arkadaşının hesabına para yatırması bir suç değildir.

Bu gözaltı olayı nedeniyle?  Hukukun temeli olan Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi ihlal edilmiştir. Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi gereği, hiç kimse kanunun açıkça suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz

 Açık kimliğinizle, hiçbir gizlilik içine girmeden devletin kurumu olan PTT’den, yine devletin bir kurumu olan cezaevine sürekli gözetim altında olan bir tutukluya para yatırıyorsunuz. Tamamen resmi işlemlerle, açık kimlik bilgileri ile, kimliği açık olan bir tutukluya para göndermenin neresi suç olabilir. Nitekim Bahsi geçen tutuklu kişi cezasını tamamlayıp tahliye olmuş günlük yaşamına devam etmektedir. Durum böyle iken Sendika başkanımız ve eşinin bu gerekçe ile gözaltına alınması sendikamızın çalışmalarını engellemeye dönük bir yaklaşımdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesi, bir insan hakkı olan, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını düzenler ve bu hakkı koruma altına alır. Buna göre herkes, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkına sahiptir. Bazı istisnai durumlar dışında kimse bu özgürlükten yoksun bırakılamaz. Burada bahsedilen özgürlük, kişinin fiziksel özgürlüğüdür. Yani kimse keyfi olarak gözaltına alınamaz, alıkonamaz, tutuklanamaz.

Yine CMK uyarınca, çağrı üzerine Sendika başkanımızın bulunduğu ilde ifadesi alınarak soruşturma yürütülmesi gerekirken, Diyarbakır’dan gözaltına alınıp 1500 km uzaktaki Balıkesir’e götürülmesi kişi özgürlüğünün ihlali olmakla birlikte kamu kaynaklarının çarçur edilmesinden başka bir şey değildir. Bu gözaltı olayı ile CMK’nın açıkça çiğnendiğini belirtmek isteriz.

Bizler emek ve demokrasi savunucuları olarak bu baskılara karşı susmayacağımızı belirtiyor. Şube başkanımız ve eşinin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

Yaşasın KESK, Yaşasın Tarım ORKAM-SEN

KESK Şubeler Platformu ,Tarım Orkam-Sen Amed Şubesi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER