Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaKADINDünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Ayağı Sona Erdi!

Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Ayağı Sona Erdi!

6 Mart’ta Nusaybin’den başlayan DKY Türkiye programı Mardin,Diyarbakır, Antakya, Mersin, Alanya, Antalya, Muğla ve Didim yolculuğunutamamlayarak İzmir’e ulaştı. İzmir’de 16 Mart’ta görkemli bir finalle DKYTürkiye ayağı sona erdi.

14 Mart sabahı Antalya’dan Muğla’yageçen karavan Marmaris, Milas ve Denizli’denkadınların katılımıyla coşkulu bir şekilde karşılandı. DKY,suyuma, toprağıma, yaşamıma sahip çıkıyorum diyen Muğlalıkadınlarla birlikte kent merkezinde bir yürüyüş gerçekleştirerekSaburhane Meydanı’nda erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınların anısınaetkinlik düzenledi. Sınırsızlık meydanında son bulan yürüyüş sonrasıTürkiye’de ve Muğla’da ekoloji mücadelesinin simgesi olan SaynurGelendost’un anısına tasarımının yapıldığı Sınırsızlık Parkı’nda DKY’ninMuğla’dan geçişini temsilen Saynur Gelendost anıtının açılışı yapılarak plaketçakıldı. Pazar yerinde el emekleriyle ürettiklerini sergileyen kadınlarınsergisi gezilerek, ekoloji mücadelesi yürüten kadınlarla forumgerçekleştirildi, deneyimler paylaşıldı.

15 Mart tarihinde Didim Cemevi sahipliğinde karşılama vekahvaltı sonrası DKY’nin Didim ziyareti anısına plaket dağıtımıgerçekleştirildi, semah gidildi. Cemevi müzik korosunun konserinde biraraya gelinerek 8 Mart Emekçi Kadınlar Parkı’nayürüyüş gerçekleştirildi. Park’ta çocukların dans gösterisi ve konserlerinardından gerçekleştirilen miting sonrası Güney Afrika’dan kadın emekçileringönderdiği fidanlar dikildi. Apollon Tapınağı, Efes ve Meryem Anaziyaretleri sonrası İzmir’e geçildi.

10 günlük Türkiye Yürüyüşünün finali İzmir’de görkemli birkalabalıkla karşılandı. Öğlen saatlerinde bir araya gelen İzmirli kadınlarşiddet ve militarizm, kadın emeği, ekoloji ve barış atölyelerindekietkinliklerin ardından Nusaybin’den itibaren yürüyen dünya kadınlarını halaylarve sloganlarla Konak Meydanı’nda karşılayarak kucaklaştılar. GündoğduMeydanı’na kadar sloganlar, müzikler, ârbaneler eşliğinde savaşa, şiddete,kadın emeği ve bedeni üzerindeki saldırılara karşı hep beraberisyanlarını haykırarak yürüdüler. Gündoğdu meydanında konserler ve dansgösterileriyle etkinlikler sona erdi.

16 Mart’ta Gökçealan köyünde zeytinliklerine yapılmakistenen taş ocağına karşı mücadele eden kadınlarla birliktetaşocağına gidilerek dayanışmada bulunuldu. Şirince gezisi sonrası Türkiye’den yenikatılımlarla birlikte karavan Selanik’e doğru yol aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER