image

Eskişehir İl Temsilciliğimizden basın açıklaması:


Veteriner Sağlık Hizmetlerinde artan şiddet olaylarına izin vermeyeceğiz! 

Eskişehir İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim arkadaşlarımızın maruz kaldığı şiddet ve hakaret içeren olaylar hakkında Bursa şube yönetim kurulu üyesi Gizem Avar MENGE tarafından yapılan basın açıklamasında:

Kamu çalışanlarının görevleri başında maruz kaldığı şiddet olaylarının bir türlü bitmek bilmediği, son olarak Çorum, İzmir, Ankara’da mesleğini icra ederken saldırıya uğrayan Veteriner sağlık sınıfı çalışanlarının ardından benzer olaylarla Eskişehir İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev yapan veteriner hekimlerin karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Yaşanılan olayda Eskişehir İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimlere, görevlerini icra ederken hayvan sahibi tarafından, toplumun önünde küçük düşürücü, hakaretamiz sözlerle küfrederek, saldırı girişiminde bulunulduğunu, ancak oradaki diğer mahalle sakinlerin tarafından saldırı girişiminin engellendiğini belirten Gizem Avar MENGE;

Ekonomik zorlukların yanısıra çalışma şartlarının ağırlığı altında ezilen Veteriner Sağlık hizmetlerinde görev yapan kamu çalışanlarına yönelik bu tarz hareketleri kabul etmediklerini belirterek bakanlık yetkililerini her gün artan şiddet olaylarına karşı tedbir almaya davet etti.


BİR KEZ DAHA SÖYLÜYORUZ 


Gelişen ve değişen dünyanın en önemli sorunlarından birisi güvenilir ve yeterli gıdaya erişebilmektir. Hayvan sağlığı doğrudan insan sağlığını etkilemekte ve hayvansal ürünler de insan beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Hayvan sağlığı ve refahı, gıda güvenirliği ve halk sağlığı konularında veteriner sağlık sınıfının önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolünü yürütmekle yükümlüdür ve bu konu ile ilgili olarak aşılama programı yapmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığının her yıl çıkarmış olduğu Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kapsamında aşı takvimine göre veteriner sağlık sınıfı çalışanları aşılamaya çıkmaktadır. Bu çalışmaları yürütürken Veteriner sağlık sınıfı çalışanları, yolda trafik kazası geçirmiş, yaralanmalara maruz kalmış, hatta ölümle sonuçlanan iş kazaları meydana gelmiştir. Çalışma şartlarının zorluğuna ek olarak Veteriner sağlık sınıfı çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında ciddi bir artış vardır ama bu şiddet olayları "Sağlıkta Şiddet Yasası" kapsamında değerlendirilmemektedir. Geçtiğimiz günlerde Çorum, İzmir, Ankara’da mesleğini icra ederken saldırıya uğrayan Veteriner sağlık sınıfı çalışanlarına iki gün önce de Eskişehir İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev yapan veteriner hekimler de eklendi. Görevlerini icra ederken mahalle kahvesinde çay molası veren arkadaşlarımıza hayvan sahibi kahveye gelerek toplumun önünde arkadaşlarımızı küçük düşürücü, hakaretamiz sözler ve küfrederek saldırı girişiminde bulunmuş, ancak oradaki diğer mahalle sakinleri tarafından kahvenin dışına çıkarılarak saldırı engellenmiştir.

TBMM’de kabul edilen torba yasada sağlık çalışanlarına 2 ay fiili hizmet süresi verilmiş ve emekli maaşlarında iyileştirme yapılmıştır. Veteriner Hekimlerin 2008 yılında haksız bir uygulama ile ellerinden alınan 2 aylık fiili hizmet zammı ve özlük hakları bu torba yasada yer almamıştır. Yasada Veteriner Hekimler sağlık sınıfı olarak kabul edilmiştir. Fakat sağlık sınıfı çalışanlarına verilen fiili hizmet tazminatını düzenleyen torba yasada Veteriner Hekimler sağlık sınıfı dışı sayılarak hak kaybına uğratılmıştır. Sağlıklı, mutlu bir Ülke için gıda güvenliği çok önemlidir. Bu bağlamda çiftlikten sofraya sağlıklı gıda için Veteriner Sağlık sınıfı hizmetleri çok önemlidir. Sağlıklı hayvan sağlıklı gıdayı, sağlıklı gıda da sağlıklı toplumları oluşturacaktır. Zoonoz hayvan hastalıkları ile mücadele, bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve bunlarla bağlantılı olarak toplum sağlığının korunması gibi hayati görevler içeren Veteriner Sağlık Hizmetlerinin iyi bir şekilde yürütülmesi oldukça önemlidir. 


Tarım Orkam-Sen olarak Veteriner Sağlık sınıfının uğradığı haksızlıkların ortadan kaldırılması, Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması, fiili hizmet zammının verilmesi ve mesleğin hak ettiği saygınlığa ulaşabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Kamudaki veteriner sağlık çalışanlarını bu mücadelede sesimizin daha gür çıkması için sendikamıza davet ediyoruz. 

Arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu hukuki olarak destekleyeceğimizi, mesleklerini uygularken güvenliklerinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin alınması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının sorumlu olduğunu bir kez daha hatırlatıyor konunun takipçisi olduğumuzu kamuoyuyla paylaşıyoruz.