Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaANKARA ŞUBEANKARA - İŞ CİNAYETİ BASIN AÇIKLAMASI

ANKARA – İŞ CİNAYETİ BASIN AÇIKLAMASI

Ankara Şubemiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Yenimahalle yerleşkesi içine yapılmakta olan Ankara Gıda Kontrol Laboratuarı inşaat  sahası içerisinde yaşanan iş kazası ile ilgili 03 Eylül 2014 tarihinde olay yerinde bir basın açıklaması düzenlemiştir. Açıklama metni aşağıdadır.

İŞ CİNAYETİ BASIN AÇIKLAMASI
BASINA VE KAMUOYUNA

Para kazanmanın en büyük hırsadöndüğü, çalışanların güvenlik ve sağlığının hiçe sayıldığı, bu konudayapılması gereken yatırımların şirketler açısından karı düşürengereksiz bir masraf olarak algılandığı, AKP hükümetlerince dün olduğu gibibugün de yasal düzenlemelerin ve denetimlerin yapılmadığı ülkemizde, işcinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Ülkemiz, iş cinayetlerinde Avrupa birinciliğini,Hindistan ve Rusya’dan sonradünya üçüncülüğünü sürdürürken,  2012’ de 878 olan cankaybı, 2013’ te 1235’ in üzerine çıkmış, 2014 yılının ilk sekizayında ise iş cinayetlerinde yaklaşık 1270 işçi hayatını kaybetmiştir.

Çok değil, daha dört aydan kısa bir süre önce Somakatliamında 301 madenciyi toprağa verdik. Maden faciasının ardından AKPhükümetince verilen sözler ve çıkarılacak yasalar ise kısa süre içinde unutulduveya unutturuldu. İş kazalarında ölen işçilerin haberleri günlükyaşamın parçası haline dönüştürüldü ve sıradanlaştırıldı.

Pek mühim politik gündemlerimiz, günlük iş vemeşgalelerimiz, korkularımız arasında bizler üç maymunuoynarken,  Adalet Arayan İşçi Aileleri her ayın ilk pazargünü İstiklal Caddesi Galatasaray Meydanı’nda “Vicdan ve AdaletNöbeti” tutarak yok olup giden hayatların sesi olmaya çalışıyor. İş cinayetleri, “kader” oldukları, “fıtratta” bulundukları içindeğil; iş cinayetlerinin sorumluları hiçbir zaman yargılanmayıp cezaalmadıkları için dur durak bilmeden devam ediyor.

Ne yazık ki son iş kazası da; 01.09.2014 tarihinde GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Yenimahalle yerleşkesiiçine yapılmakta olan Ankara Gıda Kontrol Laboratuarı inşaat  sahası içerisindeyaşanmıştır. İnşaatta gece bekçiliği yapan Hüseyin SAYA adlı işçi kardeşimiz,ASKİ` ye ait pis su kanalı üzerinde yer alan beton kapağınkırılması sonucu oluşan yaklaşık 4 m. derinliğindeki çukura düşmüşve kayan toprağın altında kalarak yaşamını yitirmiştir.

Her gün ülkemizin farklı yerlerinde, yeterli mühendislik hizmeti almaksızın inşaa edilen metro, tünel, kanalizasyon gibi çizgisel mühendislik yapılardan kaynaklı kazaların meydana geldiği görülmektedir.

Yaşanan son facia da bunun örneklerinden biri olup, söz konusu “kazaların” her yurttaşımızın günlükyaşamında meydana gelebilecek sıradan bir olay haline dönüşmüş olduğunu göstermektedir.

Ülkemizde son yıllarda hemen her alanda uygulamaya geçirilen Taşeron sistem bu faciaların gün geçtikçe artmasını sağlamakta olup,bu konuda ısrar edilmesi iş cinayetlerini artırmaktan ve işçilerin canları pahasına,  birilerinin ceplerinin dolmasından başka bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle Kamu başta olmak üzere tüm sektörlerde Taşeron uygulamasını yasaklayıcı yasal önlemler alınmalıdır ve derhal uygulamaya geçilmelidir.

Buradan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkileribaşta olmak üzere; Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Valiliğinisorumlular hakkında işlem yapmaya ve yargı önünde hesap vermeyeçağırıyoruz.

Ve Yıllardır söyledik, yine söylüyoruz. Taşeron çalışmasistemi ile daha da artan iş cinayetlerinin son bulması için bu vicdansızlık veadaletsizlik çemberini kırmalıyız. Kırmalıyız ki hayatını idame ettirmek içinçalışan emekçi, ekmeğinin bedelini hayatıyla ödemesin. Kırmalıyız ki iş dönüşübabasını, anasını, kardeşini, çocuğunu bekleyenlerin boynu bükükkalmasın.

                                                                                                      TARIMORKAM SEN ANKARA ŞUBE

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS