Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaDİYARBAKIR ŞUBEDİYARBAKIR ŞUBE BASIN AÇIKLAMASI

DİYARBAKIR ŞUBE BASIN AÇIKLAMASI

LİCEDEN İKİZDERE YE DOĞA KATLİAMINI DURDURUN
AKP İktidara geldikten sonra, ülkede yaşanan siyasal sosyal ve ekonomik tahribatlar dışında ekolojik tahribatlar ile de kamuoyu maalesef meşgul edilmektedir. Normal şartlarda bu doğa katliamları illegal bir şekilde yapılırken şuan bizatihi AKP hükümeti döneminde yasallaştırılmaktadır. Lice’den Salda Gölüne, Kazdağılarından ikiz dereye, buradan cerattepe ye kadar, her yerde ayrı bir uygulama yapılarak doğa katliamını gerçekleştirmektedirler. Doğa karşısında kendini iktidar olarak gören erk zihniyetinin yaşadığı çevre ile uyumlu yaşamak yerine hakim olma, gücü tahkim kılma arayışı ekolojik tahribatları doğurmakta ve buda iklim değişikliğine ve insanlık dahil tüm canlıların binyıllarca etkisi altında kalacağı ekolojik değişimlere sebep olmaktadır. Ayrıca sistemlerin görevi ormanları koruma olarak esas alınmalıdır.
Bizler ekolojik dengenin yıkımının bir sonucu olan Pandemi İle Uğraşırken Onlar Orman Kıyımına Devam Ediyor. Unutmayalım ki doğa varsa biz varız.
Aylardır Şırnak Cudi’de başlayan ağaç kesimleri devam ederken aynı uygulamalar Lice de de on binlerce ağacın kesimi yapılmaktadır. Çok daha geniş bir alana yayılan ağaç damgalama işlemi ile birlikte kesim işlemleri 98 hektara yayılmış ve bunun Orman Bölge Müdürlüğü tarafından izni çıkarılmıştır.
Ağaçları kesilen ve orman ekosistemi yok edilen bu alandaki kesim hangi Orman planlama amacına hizmet etmektir? 98 Hektar alanda(140 stadyum) kaç ağaç damgalama işlemi görmüştür. ? Kesim kimler tarafından Hangi yasal mevzuatla Hangi şirkete verilmiştir. Ağaçlar hangi amaçla kesilmektedir, kesim hangi yılın programına dahil edilmiştir? Bunları ilgili kurum değerlendireme yapmış mıdır yoksa yasal mevzuat göz ardı edilerek gerçekleştirilmektedir. Bu kadar ağacın yok edilmesi oradaki floraya ve fauna üzerinde ne tür bir olumsuz etki bırakacaktır. Bunun çevresel etki değerlendirmesi yapıldı mı?
Hiçbir katkı yapılmadan bin yıllardır bölgede endemik bitkiler florada ki bitki deseni olarak bölgedeki bitki çeşitliliğini ve varlığını sürdüre gelmektedir. Binlerce yıldır kendi Ekolojik sistemi içinde oluşmuş tüm flora ve faunanın yaşamının varlığı olan bu bölgedeki ağaçları ile kaplı ormanımızın, yok edilmesine anayasal haklarımız çerçevesinde itiraz ediyoruz. Tüm canlı yaşamını yok etmek, kuraklığa, kıtlığa, salgına ve daha birçok çeşit hastalığa ve bütünüyle ekolojik krize davetiye çıkarmaktır.
Anayasamızın 56. maddesi; çevreyi korumak devletin ve vatandaşın görevidir; yine 169. maddesi; ormanlara zarar verebilecek hiçbir davranışa izin verilemez; der.
Bizler sivil toplum kuruluşları olarak Bir yörenin bitki örtüsünü hiçbir ön çalışma yapmadan, yine yörede yaşayan insanlar bilgilendirilmeden yok edilmesini doğru bulmuyoruz. Bu ve benzeri durumların takipçisi olacağımız ve tüm yasal hak ve hukuku sonuna kadar kullanacağımız kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Tarım Orkam Sen Amed Şubesi
Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası
Hevsel koruma Platformu
Amed Özgür Hukukçular Derneği

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS