Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaGenelÖFKEMİZLE İSYANIMIZLA KADIN DAYANIŞMASINI ÖRÜYOR YAŞAMI YENİDEN KURUYORUZ!

ÖFKEMİZLE İSYANIMIZLA KADIN DAYANIŞMASINI ÖRÜYOR YAŞAMI YENİDEN KURUYORUZ!

Tam 168 yıl öncesine dayanan bir kökeni vardır 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün. Kadınlar, kız kardeşlerinin anısına sahip çıkmanın kendi hayatlarını eşit ve özgürce yaşamanın gereği olduğunu bilerek 8 Mart’ı kadınların birlik, mücadele ve dayanışma günü ilan ettiler. Ve tam 115 yıldır tüm dünyada kadınlar 8 Mart’ı dayanışma ve mücadele günü olarak kutluyor. O gün bu gündür 8 Mart, kadınların yaşamlarına sahip çıkma, kendilerine reva görülen karanlığı yırtma günü oluyor. Nerede bir kadın varsa, nerede yaşamı değiştirmek, geleceği umutla örmek isteyen kadınlar yan yana geldiyse orası 8 Mart alanına dönüşüyor.
Kadın olarak, kadın emekçi olarak, her birimizin ayrı ayrı çok zorlu yaşamlar sürdürdüğünü biliyoruz. Tüm zorlukları her birimiz çok acı bir şekilde yaşıyoruz. Ülkemizin içine düşürüldüğü şiddet sarmalının, hukuksuzlukların, haksızlıkların, adaletsizliklerin etkilerini, kadın olarak çok daha derin hissediyoruz. Ülkemizde 11 ili kapsayan, ard arda depremler yaşadık. Kapitalist ataerkinin rantı önceleyen, insanı ve doğayı hiçe sayan politikaları 45 binden fazla yaşamı sevdiklerinden, bizlerden kopardı. Binlercesinin yaralı olduğu ve sayısı milyonları bulan insanların evsiz kaldığı karanlık bir sürecin içindeyiz. Siyasi iktidarın doğal felaket diyerek kendi sorumluluğunu görmezden gelen tüm sorumluluğu doğaya atan, kader ile açıklayan tutumuna karşı bizler yaşanan kayıpların kapitalizmin doğa ve insan düşmanı politikalarının bir sonucu olduğunu bu haliyle sürdürülebilir olmadığını söylemeye devam edeceğiz.
Bu yıl, Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 8 Mart’a, yaşamlarımızın, iktidar ve sermaye nezninde hiçbir şey ifade etmediği bilinci ve öfkesiyle giriyoruz. Deprem de olsa savaş da olsa, pandemi de olsa bu durumdan en çok etkilenen kadın ve çocuklar oluyor maalesef. Kadınların iş yükünün artması, güvenlik sıkıntılarının artması gibi birçok sorun ortaya çıkıyor. Şiddete maruz kaldığında nereye başvuracağına ilişkin birçok soru işareti var. Bu mekanizmalar pasif hale getirilmiş durumda. Yani toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha da derinleştiği bir ortamda yaşıyor kadınlar. Bu nedenle deprem bölgesindeki kadınlarla dayanışmak çok önemli. Dolayısıyla, bin yıllardır süregelen kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin, kadın dayanışmasının devamlılığının, çok daha anlam ifade ettiği günlerden geçiyoruz.
Depremin yarattığı büyük yıkımla birlikte toplumsal dayanışmayı büyütmenin, yaraları sarmanın, destek olmanın, dostluğun ve duygudaşlığın değerini ve önemini bilen bütün halkımızla birlikte biz de kadınlar olarak dayanışmayı büyütmek için seferber olduk. Deprem bölgesindeki ihtiyaçları karşılamak için çaba ve gayret gösteriyoruz. Depremden kurtulanların onurlu bir varoluş mücadelesi sürecine girdiğini göz ardı etmeden; bu yas sürecinin ve gündelik yaşamın olağan akışının yeniden sağlanmasının uzunca bir sürece yayılacağı bilincindeyiz. 8 Mart’a yaklaşırken, depremden etkilenen kadınların ihtiyaçlarını rahatça ifade edemediklerini de gözeterek, deprem bölgelerinde KESK Kadın Koordinasyon Çadırları üzerinden çok yönlü bir çalışmayı örgütlüyoruz. Dayanışmamızı büyütecek yeni çözüm yolları aramaya ve sürecin takipçisi, depremzede kadınlarının sesi olmaya devam edeceğiz.
Biz kadınlar eril zihniyetin üzerimizde kurmak istediği sistematik tahakkümü kırmanın tek yolunun sürekli ve örgütlü kadın mücadelesini yükseltmekten geçmekte olduğunu biliyoruz. Bu mücadeleyi yürütürken karşımıza her türden engellemeler çıkacağının da farkındayız. Hakkımız olanı evde, işte, sokakta, kısacası yaşam alanımızın her yerinde mücadeleyi büyüterek kazanacağımızın bilincindeyiz.
ÖFKEMİZLE İSYANIMIZLA KADIN DAYANIŞMASINI ÖRÜYOR YAŞAMI YENİDEN KURUYORUZ! diyerek alanlarda olacağız.
Yaşasın Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü!
Yaşasın 8 Mart!
Yaşasın Kadın Mücadelesi!

Serap BAYSAL                                                                                  Tarım Orkam-Sen Genel Kadın Sekreteri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS