Pazartesi, Mayıs 6, 2024
Ana SayfaKESK HaberlerBUGÜN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

BUGÜN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

05 Haziran, Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla 1972 yılından beri “Dünya Çevre Günü” olarak anılmaktadır. BM, bu adımla çevre sorunlarınadikkat çekmeyi, kamuoyunda duyarlılık yaratmayı amaçlamıştı. Ancak, o tarihtengünümüze dünyanın geldiği durum pek de iç açıcı görünmüyor. İçinde yaşadığımızve bir parçası olduğumuz Doğamız; iklim değişikliği, nükleer felaketler,habitat kaybı, bitki ve hayvan türlerinin sayısının hızla azalması gibisorunlarla karşı karşıyadır.

Türkiye de Çevre Günü’nü “çılgın projeler”, maden aramayaaçılan ormanlar, nükleer santraller ve HES’lerin yapımı tartışmalarıylakarşılıyor. Tüm insanlığın ortak değeri ve oksijen kaynağı olan Ormanlarımızile Tarım Arazilerimiz yapılaşma ve kentleşmeler için imara açılmakta; dere,akarsu ve nehirlerimiz ile yaşadığımız çevreler HES, Termik Santraller ve Barajyapımı için hızla tahrip edilmektedir. Doğanın her zerresi paraya, rantadönüştürülmeye çalışılmaktadır. O doğal ortamlarda yaşayan insanların tepkileriise baskı, şiddet, zor gibi antidemokratik uygulamalarla bastırılmayaçalışılmaktadır.

Dünyamızın gelecek nesiller için de yaşanılır bir ortam olması adına, doğanın, habitatın, tarihi dokuların tahribinin son bulması ve bizden hiçbir şeyi esirgemeden veren doğamıza gereken saygının gösterilmesi dileğiyle, dünya çevre gününüz kutlu olsun.

 

TARIM ORKAM-SEN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS