Pazar, Nisan 28, 2024
Ana SayfaGenel Merkez HaberlerGIDA GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİLİYOR!

GIDA GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİLİYOR!

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı’na İlişkin Genel Merkezimizce yapılan basın açıklaması.

Kamuoyunun, ilgili meslek örgütlerinin ve bilim adamlarının tüm uyarılarına rağmen ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki sağlığı, Gıdave Yem Kanun Tasarısı’ mecliste görüşülmeye devam ediyor. Tasarı yasalaştığında 30 Beygir Gücünün altında kapasiteye sahip ve 10 kişinin altında çalışan istihdam edilen işletmelerde, sorumlu yöneticilik uygulaması kaldırılacaktır.

Bugünkü mevcut haliyle bile gıda güvenliğinin sağlanmasında güçlükler yaşanırken, gıda işletmelerinin %80 nini oluşturan işletmelerde sorumlu yöneticiliğin kaldırılmasıyla halk sağlığı ciddi bir tehdit altına girecektir. Çünkü ülkemizde gıda sanayisinin önemli bir bölümü küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmaktadır ve gıda güvenliği ihlallerinin en sık görüldüğü,teknik bilgi ve desteğe en çok ihtiyaç duyan işletmeleri de bu kategoridekiler oluşturmaktadır.

Ayrıca yasa tasarısında halen kamunun yaptığı gıda denetimi işinin hizmet alımı yoluyla özel sektöre devrinin de yolu açılmaktadır. Sağlıkta ve diğer kamu hizmetlerinde yaşanan örneklerden de bildiğimiz gibi hizmet alımı taşeronlaştırma demektir. Taşeronlaştırma da denetimsizlik, güvensizlik,güvencesiz çalıştırma ve yoksulluk anlamına gelmektedir.

Halen işsiz olan on binlerce mühendis ve teknik elemanın istihdam sorununu çözmeyen siyasi iktidar, bu yasa tasarısıyla 20 bin civarında mühendis, biyolog, tekniker ve teknisyenin işini kaybetmesine ve işsizler ordusuna katılmasına neden olacaktır.

Güvensiz gıda üretimine yol açabilecek, dolayısıyla halk sağlığını ciddi tehdit altına sokacak olan ve ayrıca on binlerce mühendis, biyolog ve teknik elemanın işini kaybetmesine neden olacak olan ‘Veteriner Hizmetleri,Bitki sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı’ meclisten geri çekilmelidir. Güvenli gıda üretimi ve sağlıklı beslenme için 5179 sayılı yasa daha da iyileştirilmeli, gıda denetimi işi kamu eliyle sürdürülmelidir. Hükümet halen işsiz olan mühendis, veteriner hekim ve teknik elemanların işsizlik sorununu çözmek için de çalışma yapmalıdır.04.06.2010

TARIM ORKAM-SEN

GENEL MERKEZİ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS