Pazar, Nisan 28, 2024
Ana SayfaGenel Merkez HaberlerSENDİKAMIZ İLE ANKARA DERSİMLİLER DERNEĞİNİN SON GÜNLERDE ARTAN ORMAN YANGINLARINA İLİŞKİN YAPTIĞI...

SENDİKAMIZ İLE ANKARA DERSİMLİLER DERNEĞİNİN SON GÜNLERDE ARTAN ORMAN YANGINLARINA İLİŞKİN YAPTIĞI ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

YANAN ORTAK GELECEĞİMİZDİR !

Son yıllarda doğal varlıklarımız olan ormanlık alanlar üzerinde yağma ve talanı artıracak yasal düzenlemeler AKP hükümeti eliyle hız kazanmıştır.

Turizmi teşvik yasası, Maden yasası meclisten geçirilmiş ve kamuoyunda 2-B olarak bilinen orman alanlarının yağmasının önünü açan girişimde de ısrar sürdürülmektedir.

Ne var ki orman alanlarına yönelik saldır bunlarla da sınırlı değildir.

Basından ve yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, son günlerde artan askeri operasyonlar sonucu başta Dersim, Şırnak ve Siirt olmak üzere bölgenin birçok ilinde orman yangınları olduğu bilgileri gelmektedir.

Yangınların söndürülmesi konusundaki talepler karşısında, resmi kurumlar sessizliklerini sürdürmekte ve yangınlara müdahale etmedikleri belirtilmektedir.

Ayrıca yangınların halen sürmekte olduğu da gelen haberler arasındadır.

Dünyanın gözü önünde binlerce hektar orman alanı güvenlik gerekçeleri ile yok edilmiş ve halen yok edilmeye devam edilmektedir.

Oysa yakılan sadece ormanlar değil toplumsal geleceğimiz, tüm canlıların ortak yaşam alanları ve ekosistemdir. İnsan yaşamının temeli olan temiz hava, su ve toprak ormanlar tarafından üretilmektedir. Dolayısıyla ormanın yok olması yaşamın yok olmasıdır.

Ülkenin batısında çıkan orman yangınlarına tüm olanaklarıyla müdahale eden Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün bölgedeki yangınlar konusunda sessiz kalması düşündürücüdür ve asla kabul edilemez.

Yine Çevre örgütleri, sivil toplum örgütlerinin ve meslek örgütlerinin bu duruma seyirci kalması da bir o kadar düşündürücüdür. Güvenlik gerekçesiyle bölgede ormanların yok edilmesine ilgili kurumların sessiz kalması, Kürt sorununa dair geleneksel inkar yaklaşımından kaynaklandığı da gizlenemez bir gerçektir.

Yıllardır Kürt sorunu eksenli bölgede ekolojik bir tahribat ve yıkım sürdürülmektedir.  Ayrıca bölgede yapılmakta olan  çok sayıda HES gene güvenlik konseptinin bir ürünü ve insansızlaştırma amaçlıdır.

Doğal yaşamın olmazsa olmazı olan ormanlarımızın yakılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Ülkemizin doğusundan batısına tüm doğal varlıklarımız hepimizin ortakdeğerleridir. Bu değerlere sahip çıkmada ve yaşatmada çifte standart ve bu uygulamalar kabul edilemez.

Daha fazla zaman yitirmeden halen süren orman yangınlarına Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün derhal müdahale etmeye çağırıyoruz.

Yangına sebep olanlar ile Yangınlara müdahale etmeyen resmi kurumlar hakkında gerekli yasal işlemin yapılmasını talep ediyor ve tüm kamuoyunu da bölgedeki bu yönlü gelişmeler karşısında daha duyarlı olmaya davet ediyoruz..16/07/2010

         ANKARA DERSİMLİLER DERNEĞİ           TARIM ORKAM-SEN GENEL MERKEZİ 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS