Salı, Nisan 30, 2024
Ana SayfaGenel Merkez HaberlerOSB YÜRÜTME KURULUNUN 29 OCAK 2011 GÜNÜ 2/B'YE İLİŞKİN YAPMIŞ OLDUĞU BASIN...

OSB YÜRÜTME KURULUNUN 29 OCAK 2011 GÜNÜ 2/B’YE İLİŞKİN YAPMIŞ OLDUĞU BASIN AÇIKLAMASI

Siyasi iktidar;

Anayasa Mahkemesi kararlarını hiçe sayıyor!

Hukuk kurallarına aldırış etmiyor!

2B arazilerinin satışını seçim yatırımı olarak düşünüyor!

Siyasi iktidar işbaşına geldiği günden bu yana sürekli olarak; “çalışmalarımızı şeffaflık içinde yapacağız, STK’ların görüşlerine değer veriyoruz, birlikte çözüm bulacağız…” söylemini yinelemekte, ancak bunun tam tersini yapmaktadır.

Bilindiği gibi 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından tam olarak orman niteliğini kaybettiği öne sürülerek orman rejimi dışına çıkarılıp,hazineye devredilen yerler “2B arazisi” olarak adlandırılmaktadır. Oysa Orman;niteliğini kaybetmez ettirilir.

Çevreve Orman Bakanı; TV kanallarına çıkarak 2B konusunda tasarının hazırlandığını,Bakanlar Kurulu imzasına açılacağını açıklamıştır. Ancak Bakan ormancı meslek örgütlerine, orman köylülerinin kooperatif örgütüne, çevreci dernek, vakıf vb.örgütlere ise süreç  ve  tasarının içeriği hakkında bilgi vermemektedir. Şeffaf olacaklarını söyleyenlerin gizlilik içinde yürüttükleri çalışmalarda; 2B alanlarını satmayı ve sermaye için yeni olanaklar sağlamayı hedef aldıkları anlaşılmaktadır.

Bilinmektedirki; 1983 yılından beri 2B’nin çözümü amacıyla üç kez çıkarılan yasalar ve uygulamalar Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. En son bu arazilerin satılmasını öngören 4706 sayılı yasanın 3. maddesi Anayasa Mahkemesinin 2002/21K.-2001/382 E. Sayılı “…yasa koyucunun, bu alanların kullanıcılarına veya başkalarına, hatta orman içi köyler halkına satılmasını veya bu amaçla devredilmesini sağlayacak bir düzenleme yapması olanaklı değildir.” kararı ile Anayasanın 170. Maddesine aykırı bulunarak iptal edilmiş; AKP iktidarının2003 yılında yaptığı anayasa değişikliği ise dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER tarafından onaylanmamıştır.

Anayasa Mahkemesi Kararları hiçe sayılarak ve hukuk kuralları görmezden gelinerek 2B arazilerinin satışını öngören yasal düzenlemeler yapmak; tek kelimeyle hukuk tanımazlıktır.

İktidar 2B arazilerinin yalnızca %4,5’ini oluşturan yapılaşmış yerlerin fotoğrafını göstererek toplumu yanıltmaya çalışmaktadır. Gerçekte ise ormanları ve bu alanları; arsa, özelleştirme ve rant sağlama alanı olarak görmektedir. Bakanın önceliği; İstanbul, İzmir, Muğla, Balıkesir, Mersin ve Antalya’daki 2B alanlarına veriyoruz açıklaması, niyeti net bir biçimde ortaya koymaktadır.Amaçları 2B sorununa çözüm bulmak değil, bu alanların rantını sermayeye ve yandaş belediyelere aktarmaktır.

Seçim öncesinde gizlilik içinde yürütülen bir tasarıyla 2B alanlarının satılmasını gündeme getirmek; ormanlarımızda onarılması güç zararlara yol açacaktır. Bu girişim 2B’cileri yeni 2B’ler yaratmak için özendirici olacaktır.

İçeriğini bilmiyoruz ama yoksul orman köylüsünün ağzına bir parmak bal çalınıyormuş gibi gösterilecek bir oyun söz konusudur. Seçim dönemlerinde gündeme getirilen ormanlara yönelik yasal düzenlemeler; orman yangınlarının artmasında etkili olmaktadır. Bu nedenle 2011 yılında orman yangınlarının artmasından endişe duyuyoruz.

İktidarı uyarıyoruz: Ormanlar ve 2B’ler rant alanı değildir!

Ormanlara ve çevreye duyarlı siyasi partileri, dernekleri, sendikaları ve tüm yurttaşlarımızı dayanışmaya çağırıyoruz.29 Ocak 2011

 

Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği (OSB) Adına

OSB YÜRÜTME KURULU

  ORKOOP               TOD                    TEMA             OMO         TARIM ORKAM-SEN
OSB Sözcüsü  OSB Sekreteryası    Üye              Üye                         Üye

 

KIRSAL ÇEVRE   HARİTA VE KADASTRO MÜH.ODASI      ÇEVRE MÜH.ODASI

         Üye                               Üye                                                       Üye

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

KESK HABERLER

engage in videoATL@LAD Gm3: Mattingly upon Puigutes effect inside NLDS