image

Sendikamızın 4. Dönem 6. Başkanlar kurulu Toplantısı 27 Nisan 2013 günü Antalya’da gerçekleştirildi. Adana ve Balıkesir şubelerimizin mazeretleri nedeniyle katılamadığı toplantımızda geçmiş sendikal ve siyasal süreç değerlendirilmiş ve önümüzdeki mücadele dönemine dair tartışmalar sürdürülmüştür.

Suriye merkezli devam eden Ortadoğu’daki emperyalist kuşatma giderek derinleşirken Türkiye emperyalizmin bölgede taşeronluğu görevini üstlenmiştir. ABD’li diplomatlar Türkiye ve Ortadoğu’da cirit atarken, İsrail-Türkiye ilişkilerini de bir kez daha dizayn ederek bölgesel ihtiyaçları üzerinden yeniden şekillendirmişlerdir.

Kürt sorununda yaşanan ve ‘çözüm süreci’ diye ifade edilen gelişmeler barış umutlarının yeniden yeşermesine vesile olmuştur. Ancak böylesine önemli bir mesele yine çetin bir mücadeleyi gerektirmektedir.  Hükümetin siyasal hedeflerine ulaşmak için ortaya çıkan olanakları istismar etmesini önlemek ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi için emek ve demokrasi güçlerine büyük görevler düştüğü de ortadadır.

Örgütsel kurullarımızın işletilmemesinin eksikliğinden kaynaklı yaşanan ‘akil İnsanlar heyeti’ konusu da Başkanlar Kurulumuzda gündemleşmiştir. Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın bu sürece dair bütünlüklü bir duruş sergilemesi için örgütsel kurullarımızın ve karar alma mekanizmalarının işletilmesinin doğru bir yöntem olacağının altı çizilmiştir. Ayrıca ‘Akil İnsanlar Heyetinin’ yaptıkları çalışmalara kimi illerde KESK Şubeler Platformlarının çağrılmaması da eleştiriye tabi tutulmuştur.

AKP Hükümetinin ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ ne bağlı olarak kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıracak olan düzenlemeleri yapma girişimi kabul edilemez. Yapılacak olan yeni düzenlemeyle Taşeron işçilere ve sözleşmelilere kadro verileceği propagandası yapan Hükümet ve Bakanları emekçileri bölme girişimlerini de aralıksız sürdürmektedir. Bu kara propagandayı boşa çıkartmak için Herkese güvenceli iş ve güvenli gelecek mücadelesini konfederasyonumuz bütünlüğünde sürdürmenin önemine dikkat çekilmiştir.

Başkanlar Kurulumuzda yapılan tartışmalar sonucu önümüzdeki döneme dair ağıda ki kararlaşmalar yaşanmıştır;

  • Gerek 657 dayılı D.M.K. da yapılacak olan düzenlemelere karşı ortaya konacak mücadele, gerekse Kürt Sorununun barışçıl çözümü konusunda ortaya çıkan yeni sürece dair pratik kararlaşmaların yaşanması için konfederasyonumuz kurullarının (Danışma Meclisi ve Genel Meclis) ivedilikle toplanması için KESK’ e öneride bulunma ve ortak dil ve yaklaşımın oluşturulması,
  • İş güvencemizin gaspına yönelik girişimlere karşı grev de içinde olmak üzere bütünlüklü bir mücadele programının ortaya çıkartılması, Diğer emek örgütlerini de mücadeleye çekmek ve birleşik bir emek mücadelesi ortaya çıkartmak için konfederasyonumuz KESK çağrıcı olmalıdır.
  • TİS sürecine ilişkin taleplerimiz bu günden tespit edilerek dönemsel mücadele programımız buna göre kararlaştırılmalıdır.
  • Yeniden yazılmaya çalışılan ANAYASA konusunda Konfederasyonumuz müdahil olmak için çalışma yürütmelidir.
  • Örgütlenme alanlarımızda yapılan ve yapılmaya çalışılan değişikliklere zamanın da müdahil olabilmek için profesyonel avukatlık hizmeti almak gerekmektedir.
  • Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan ve binlerce Orman Muhafaza Memurunu mağdur eden ‘Orman Muhafaza Memurları atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin’ uygulanmaması için girişimlerimizi devam ettirme,
  • Çevrenin, doğanın ve yer altı/yer üstü sularımızın yağmalanması doğrultusunda yapılan ve yapılması planlanan girişimlere karşı alan örgütlerimizle birlikte mücadelenin büyütülerek sürdürülmesi,
  • Kadın üyelerimizi aktif mücadelenin içine çekebilmek amacı ile öznel bir çalışma yürütülmesi gerektiği,
  • Yaklaşan Genel Kurul sürecimize yönelik merkezi bir tüzük komisyonunun oluşturularak, tüzük değişiklikleri konusunda çalışmalara başlanması konularında kararlaşmalar yaşanmıştır.

  TARIM ORKAM-SEN

  1. BAŞKANLAR KURULU