TARGELKÖLELİĞİNE ve ROTASYON REZALETİNEHAYIR, diyerekkamuoyuna duyurduğumuz Basın Açıklaması eylemimizi; 27 Mart 2015 Cuma günüBaşbakanlığın önünde gerçekleştirdik. Yağan yağmura rağmen coşkulu bir kitleninkatılımıyla gerçekleşen eylemimizde Basın Açıklamamızı, Sendikamız adına GenelBaşkanımız Hamit KURT kamuoyu ile paylaştı.
Biliyoruz ki TARGEL çalışanları yıllardır çok güç koşullarda çalışmakzorunda bırakıldı. Ancak mücadelelerin sürdürülmesinde ve kazanımların eldeedilmesindeki en büyük güç; sorunların bizzat mağdurlarınca sahiplenilmesi vesürdürülmesiyle mümkün olur. Gönül isterdi ki 10000 TARGEL çalışanı bugün tekyürek olarak sorunlarını Başbakanlığın önünde haykırabilseydi.
Biz sözümüz eylemimiz, eylemimiz sözümüzdür dediğimiz bugündensonrasında ; işkolumuzda çalışanların yaşadığı tüm sorunların çözümü için dünolduğu gibi bugün de var olmaya devam edeceğimizi, mücadeleyi yaşamın heralanında sürdüreceğimizi, çalışanların tek ve gerçek sendikası TARIM ORKAM SENolarak tekrar ifade etmek isteriz.
BASINAÇIKLAMAMIZIN TAM METNİ
Gıda, Tarım veHayvancılık Bakanlığı'nın, 10.000’i bulan personelsayısı ile sürdürmekte inat ettiği, TAR-GEL projesi kapsamında çalışan ZiraatMühendisleri ile Veteriner Hekimler; seçim zamanı yapılan bir atak ile 4/bkadrosundan 4/a kadrosuna geçirilmiştir. Pratikte ise çalışma koşullarında birdeğişiklik olmamıştır.
Ülkenin dört bir yanındaki köylere, resmi araç tahsisedilmeden, deyim yerindeyse bir valiz ile gönderilen personel, gelinen aşamadaidarenin ihtiyacına veya keyfiyetine göre bazı günler köyde, bazı günler ilçe merkezindegörevlendirilmekteler. TARGEL çalışanları ilçe ve il merkezlerinde çalışandiğer emsal personelle aynı haklara sahip olması gerekirken hiç birindenfaydalanamamaktadır. Tayin ve özlük haklarına ilişkin sorunları çığ gibibeklemektedir. Görevde yükselebilme hakları ellerinden alınmıştır. Hizmet içieğitimlerden aynı unvana sahip kadrolu meslektaşları gibi yararlandırılmamaktadır.Büro, araç gereç hatta yakacak verilmeksizin ömür boyu köylerde çalışmaeşitsizliğine maruz kalmaktadır.
En önemlisi, can güvenlikleri ve yemek, ulaşım, barınma gibi insani temelihtiyaçları karşılanmaksızın çalışmak zorunda bırakılmaktadır.
TARGEL çalışanları üzerinden uygulamaya geçirilen TÜKAS projesiyle, sorunlar katlanarakbüyümüştür. Bakanlıkça vaat edilen önerilerle görüntü değiştirilmeye çalışılmış,özü itibarıyla ayrıştıran ve ötekileştiren uygulamalara kaldığı yerden devamedilmiştir. Kadroya geçirilen personel, sözleşmeli gibi çalışmak zorundabırakılmıştır. Taşra teşkilatının çoğu yükünü omuzlamak durumunda kalan TARGELçalışanı; Bakanlığın en üst düzey bürokratlarınca, kamuoyu önünde aşağılanmayahakarete maruz kalmıştır.
Hükümetler yarattığı sarı sendikalarla; kamuçalışanlarının örgütsüzlüğünü örgütlemeye, emek mücadelesini böl, parçala,yönet mantığıyla engellemeye çalışmaktadır. TARGEL çalışanlarının tüm haklarıalınıncaya değin, yaratılan tüm haksızlıklara karşı; gerek hukuksal gerekeylemsel mücadelemiz devam edecektir.
Diğer bir haksızlığı ise Rotasyon uygulaması ile OrmanGenel Müdürlüğü sürdürmektedir. Başta Orman Muhafaza Memurları olmak üzere, tümMühendisler ve Başmühendisler, Müdür Yardımcıları, Müdürler, Şube Müdürleri, TeknikŞefler, Saymanlar, Bölge Müdürleri ve yardımcıları rotasyonkapsamına alınmıştır. Yaklaşık bir yıl önce yapılan ilk Rotasyon uygulaması iletercihler vehizmet puanları dikkate alınmadan tamamen keyfi ve usulsüz bir şekilde çalışanlartayin edilmiştir. Ardından Sendikamız ve çalışanlar tarafından pek çok davaaçılmıştır. Davalar sonucunda birçok kişi mahkemelerce verilen yürütmeyidurdurma kararlarıyla görev yerlerine dönmüştür. Kazanan tarafın çalışanlarolmasıyla da tayinlerdeki haksızlık, usulsüzlük hukuken tescillenmiştir.
Diğerolumsuzlukların yanı sıra; eğitim- öğretim döneminin ortasına denkgetirilmesiyle de pek çok çalışanın aile bütünlüğünü bozacak Rotasyonuygulamasının 2. Dalgası, yaşama geçirilmiştir. Çalışanlar, yazışmaların geçyapılması ve tercih yapmak için çok kısa bir süre tanınması gibi nedenlerle tebliğedildiği gün tercih yapmak zorunda bırakılmıştır. Hizmet bölgelerinde geçenhizmet sürelerinin yanlış hesaplandığını ve dolayısıyla rotasyona tabiolmadığını söylese de Kurum yetkilileri bildiğini okumaya devam etmiştir.Rotasyona tabi olduğu tebliğ edilen ve tercih yapması istenen kurumçalışanlarına, herhangi bir itiraz yöntemi ve süresi de tanınmamıştır.
Görülüyor ki; Rotasyonkapsamında zorunlu tayine tabi tutulanların kimler olduğu, bölgelere görehizmet süreleri, hizmet puanları, görev unvanları açıklanmadığı gibi, tayin işlemlerindensonra da kimin? , kaç puanla? , hangi göreve? , kaçıncı tercihine? tayinedildiği de açıklanmayacaktır. Uygulamanın bu haliyle yaşama geçirilmesinin adıkadrolaşmadır, sürgündür.
Keza, kısasüre önce Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığında İl MüdürYardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri düzeyinde başlatılan rotasyon uygulamasınınamacı da iktidara sorgusuz biatı sağlayacak kadrolaşmadır.
Tüm kamuoyuncabilinmelidir ki; AKP iktidarının çalışanlar üzerinde sürdürdüğü tüm haksız,hukuksuz uygulamalara karşı bizler gerek hukuksal alanda gerekse meydanlardamücadelemize devam edeceğiz. İnsanca yaşanacak ücret, insana yakışır bir yaşamve insan onuruna uygun çalışma koşulları sağlanıncaya dek eylemlerimize devamedeceğiz.
Kurtuluş Yok TekBaşına! Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz!
İşte Sendika İşteKESK
Yaşasın ÖrgütlüMücadelemiz
TARIM ORKAM SEN GENEL MERKEZİ